Sunday, February 13, 2011

leek







sudah 2 kali saya beli sayur leek ini ditegur oleh 2 perempuan Melayu, seorang agak berumur dan seorang masih muda berpakaian pekerja hospital. Siap tanya cara memasaknya. Saya dulu-dulu pun kalau tengok sayur ini sinonim dengan orang cina.



Resipi:

3 batang leek

3 bawang putih

1 telur

1 genggam suun

2-3 sudu makan minyak

500 ml air

1 sudu teh garam

1/2 sudu teh gula ganti ajinomoto

***

Tumis bawang, masuk air, menggelegak masuk telur.

Bila mendidih masuk garam, gula, leek dan suun.

- Kalau tidak masuk telur pun sedap.

- Ganti dengan daun bawang pun boleh.



***Anekdot

Dulu selalu makan bila makan malam tetapi tok buat dengan daun bawang le... Bila Khairiyah Ghazali cerita yang dia buat masakan ni ketika sahur baru saya teringat dulu masa kecik-kecik tok buat ni dan kami makan dengan cahaya pelita (tu yang ingat suasana malam - agaknya makanan mudah hadam, pandai orang dulu-dulu)

No comments:

Post a Comment