Tuesday, November 29, 2011

spageti vongole

 sebutan VON-GO-LE (e taling)


Adilah (tukang rasa) kata sedap

Resipi:
250 gm spageti - rebus & tos
200 gm lala
10 ekor udang
5 bawang putih - cincang
1/2 biji tomato - dadu
1 sudu makan cili - kasar (flake)
2 sudu makan pasli kering @ 1/2 cawan pasli segar - cincang
minyak zaiton
lada hitam - kasar
garam
- tumis 2 sudu makan minyak zaiton
- masuk bawang, kemudian tomato, cili dan pasli
- masuk lala, udang dan sedikit air
- akhir sekali masuk spageti, lada hitam dan garam
- angkat dan hidang dalam pinggan
HIASAN: daun pasli, keju parmesan dan curah sedikit minyak zaiton
* sebaik-baik daun asli segar (pagi tadi saya tak jumpa di pasar raya... sob sob sob)
* saya guna pasli kering je...

No comments:

Post a Comment