Miang kham untuk tetamu di meja utama
Miang kham untuk para tetamu/jemputan
Cuma terlupa halia... maaf ye.. ini resipi derhaka...!
***Peringatan
Kekurangan di dunia masih boleh ditampung, ada peluang untuk menambah tetapi kekurangan di akhirat tiada kesempatan lagi untuk memperbetul kelemahan.
***Peringatan
Kekurangan di dunia masih boleh ditampung, ada peluang untuk menambah tetapi kekurangan di akhirat tiada kesempatan lagi untuk memperbetul kelemahan.
Resipi Miang kham:
daun kaduk - dibasuh dan tos
kelapa - buang kulit ari, racik dan sangai
kacang - goreng buang kulit
halia - potong kiub
udang kering - rendam air panas
limau nipis - potong kiub
cili padi - potong nipis
Kuah -
2 ketul gula kabung
1 mug air
3 sudu makan gula pasir
3-7 sudu makan kicap ikan (ikut suka)
1 serai - ketuk
2 bawang putih - tumbuk
3 bawang merah - tumbuk
*** masak dengan api perlahan sehingga pekat (kalau nak cepat gunakan api yang kuat tetapi perlu berhati-hati kerana mudah melimpah)
... hasil air tangan staf Dasar dan Penyelidikan Bahasa
***Anekdot
Saya mempelajari resipi miang kham melalui seorang kenalan yang memang berasal dari Thailand. Terima kasih Siti (PTDH)
***Peringatan
"Maka apabila Aku kasih kepadanya, Aku menjadi pendengaran, penglihatan dan tangan yang menguatkan baginya. Jika dia minta sesuatu kepada-Ku nescaya Aku tunaikannya". Sabda Rasulullah , Allah berfirman. Riwayat al-Bukhari
No comments:
Post a Comment