JENG JENG JENG - proses membuat pekasam
Resipi:
8 ekor talapia
8 sudu teh garam halus
16 sudu makan beras
***
perap ikan dan garam selama 12 jam.
xperlu buang airnya.
goreng beras 10-15 dengan api kuat tetapi sentiasa dikacau sehingga perang dan blend.
bedakkan pada ikan + air yang terhasil, dan perap 10-12 jam lagi.
selepas itu baru masuk fridge.
selepas 3 hari dan lebih baru sedap.
Tahun Baru Cina - tahun arnab GONG XI FA CAI
***Peringatan
Usia kita di dunia adalah tempoh untuk berniaga:
"Wahai orang yang beriman! Sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkan kamu daripada azab yang pedih? Yakni kamu beriman kepada Allah dan rasulNya serta berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa kamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya" Al-Shaff: 10-11
No comments:
Post a Comment