Sebutan pav-Loh-voh
sempena nama penari Anna Pavlavo sekitar 1920an yang menari menggunakan hujung jari kakibuat bulatan 8 inci atas kertas surih
telur putih - gebu - masuk gula... tepung jagung... cuka... vanila
buat seperti kolam
bakar 1 jam 30 minit - 1 jam lagi selepas tutup elektrik
warna kulit telur
putar whipping cream
hias ikut cita rasa
cari gambar terbaik he he he
lagi...
lagi... kamera tak canggih
sama juga
serupa je
Resipi:
Bahan:
Bahan:
5 putih telur
1/3 cawan gula icing
1 sudu makan vanila
1 sudu makan cuka
2 sudu makan tepung jagung
Hiasan:
1/2 cawan whipping cream - putar sampai gebu
1/2 cawan whipping cream - putar sampai gebu
buah-buahan
Cara-caranya:
Cara-caranya:
-pasang oven 130 celcius
- buat dasar atas kertas surih mengikut saiz yang dikehendaki
- putar telur putih sampai gebu
- masuk gula sedikit demi sedikit
- masuk tepung jagung
- masuk vanila dan cuka
- letak atas kertas tadi anggaran jangan melebihi 8 inci atau mengikut cita rasa
- buat seperti kolam
- bakar 130 celcius selama 1 jam 30 minit
- bakar hanya menggunakan api bawah
- bakar hanya menggunakan api bawah
- warna akan bertukar menjadi seperti warna kulit telur
- selepas ditutup elektrik tinggalkan pavlova di dalam oven dengan pintu oven direnggang sedikit selama 1 jam lagi
- hias dengan krim dan buah-buahan
*kertas surih menyebabkan pavlova melekat sedikit tetapi masih boleh ditanggalkan. Saya sarankan menggunakan aluminuim foil pula, mungkin lebih berkesan.
*buah longan bagi saya paling sedap dimakan bersama pavlova - kalau dimakan bersama sirap longan lagi bertambah umph!
*buah longan bagi saya paling sedap dimakan bersama pavlova - kalau dimakan bersama sirap longan lagi bertambah umph!
***Anekdot
Ramai yang pernah mencuba pavlova mengatakannya tersangat manis, saya kurangkan penggunaan gula tetapi saya menggunakan gula icing sepenuhnya tanpa campuran gula lain kerana tekstur yang halus dan mudah larut.
Tekstur pavlova saya tidak ranggup tetapi agak anjal kerana saya menggurangkan penggunaan gula.
Anak-anak suka (mungkin kerana tidak manis).
Tekstur pavlova saya tidak ranggup tetapi agak anjal kerana saya menggurangkan penggunaan gula.
Anak-anak suka (mungkin kerana tidak manis).
No comments:
Post a Comment