Resipi ehsan daripada Norhizan Abdul Rahman
Bahan:
Basmati (ikut suka) – rendam seketika
1 tin susu cair (ideal)
Bawang putih ] kisar
Halia ]
4 sekawan (ikut suka)
Garam
Minyak zaiton/majerin/minyak jagung
Air
Karot (parut atau hiris)
Daun pandan
Cara membuatnya:
Tumis 4 sekawan dan bawang yang telah dikisar hingga naik bau.
Masukkan beras dan kacau rata.
Masukkan susu dan air (ikut sukatan jika beras 4 cawan, air + susu pun 4 cawan.
Kemudian masukkan karot dan daun pandan.
Masukkan garam dan biarkan hingga mendidih. Tumis 4 sekawan dan bawang yang telah dikisar hingga naik bau.
Masukkan beras dan kacau rata.
Masukkan susu dan air (ikut sukatan jika beras 4 cawan, air + susu pun 4 cawan.
Kemudian masukkan karot dan daun pandan.
TERIMA KASIH MADAM
Pembetulan, beras basmathi, bukan berasmati.
ReplyDeleteterima kasih puan atas komen ini. Bahan sudah diedit, saya copy paste bahan yang kirim oleh Pn Hawa. Terima kasih Madam & Hawa atas kiriman resipi
ReplyDelete