Wednesday, November 30, 2011

quiche lorraine 1

permukaan quiche yang cerah
(1 ½ cawan cecair + 4 telur)







baru keluar dari oven


selepas 5 jam


Resipi:
1 guiche crust / shell
1 cawan isi ayam - dadu
1 labu bawang besar - dadu
lada hitam
minyak zaiton
½ cawan keju chaddar - racik
4 biji telur
½ cawan yogurt
½ cawan sudu UHT
½ cawan buttermilk (saya guna susu cair + 1 sudu teh cuka)
1 sudu teh garam
- Panas minyak masuk ayam.
- Bila empuk masuk bawang dan ketepikan.
- Bancuh semua cecair.
Cara persembahan dan masak:
- Letak keju atas guiche crust / shell.
- Letak isi ayam.
- Curah cecair.
- Masak 200 darjah selama 40 minit.
*Cecair boleh digunakan apa saja seperti susu segar, cair, UHT, cream, double cream atau telur semata-mata. Ikut cita rasa masing-masing dan ikut apa bahan yang ada he he he.
*Saya guna 1 ½ cawan cecair + 4 telur

resipi ehsan Youtube dan saya ubah suai (derhaka he he he)

No comments:

Post a Comment