Wednesday, November 30, 2011

pavlova 1 - tak menjadi

Tak tahu kenapa...



merudum terkelepek
selepas direhatkan di dalam oven 


sapu topping, tabur buah-buahan... cantik juga


menurut Farhah - ini lebih sedap dari yang satu lagi


komen kawan-kawan Luqman... SEDAP!
rupa - boleh cover dengan topping he he he


Resipi:
5 telur putih (gred A)
1 cawan gula icing
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan vanila
1 sudu makan jus lemon

Hiasan:
1/2 cawan whipping cream - putar sampai gebu
buah-buahan
Cara-caranya:
-pasang oven 130 celcius
- buat dasar atas kertas surih mengikut saiz yang dikehendaki
- putar telur putih sampai gebu
- masuk gula sedikit demi sedikit
- masuk tepung jagung
- masuk vanila dan cuka
- letak atas kertas tadi anggaran jangan melebihi 8 inci atau mengikut cita rasa
- buat seperti kolam
- bakar 130 celcius selama 1 jam 30 minit
- bakar hanya menggunakan api bawah
- warna akan bertukar menjadi seperti warna kulit telur
- selepas ditutup elektrik tinggalkan pavlova di dalam oven dengan pintu oven direnggang sedikit selama 1 jam lagi
- hias dengan krim dan buah-buahan
*kertas surih menyebabkan pavlova melekat sedikit tetapi masih boleh ditanggalkan. Saya sarankan menggunakan aluminuim foil pula, mungkin lebih berkesan.
*buah longan bagi saya paling sedap dimakan bersama pavlova - kalau dimakan bersama sirap longan lagi bertambah  umph!
(CUT & PASTE)

***Anekdot
MUNGKIN kerana ditinggalkan dengan meregangkan pintu oven agak rapat, MUNGKIN kerana lemon, MUNGKIN kerana terlebih gula, tetapi resipi asal 1 cawan gula pasir dan 1 cawan gula icing. 

MUNGKIN... MUNGKIN... MUNGKIN..!

No comments:

Post a Comment