Wednesday, November 30, 2011

quiche crust/shell

bahan



bungkus, masuk fridge


alas bekas


canai


telangkup


tarik plastik


adjust baki, koyak & tampal


perelokan - kita buat 'dia'


bekas 1- buat paten dengan tangan (@ garfu)
ini cop ibu jari saya... he he he


  bekas 2 - kelepek je...
ini cop jari telunjuk saya... he he he


Resipi:
2 ½ cawan tepung
250 gm mentega dari fridge
2 sudu shortening
1 sudu teh garam
4 sudu makan air ais
- Ramas semua kecuali air – tak boleh terlalu lama meramas.
- Masuk air sampai jadi doh.
- Bungkus dengan plastik.
- Masuk dalam fridge 30 minit.
- Bekas ditabur tepung, di alas dengan kertas dan ditabur dengan tepung lagi.
- Canai dan masuk dalam bekas tadi.
*Kalau guna food prosessor – 4 kali pause je.
*Untuk dulang 9 inci - boleh menghasilkan 2 biji crust / shell.


resipi ehsan Youtube dan saya ubah suai (derhaka he he he)

No comments:

Post a Comment