Monday, November 21, 2011

dendeng


Resipi:
1 kg daging
3 sudu cili kisar
1 bawang besar
3 asam keping
3 sudu kicap manis
gula, garam, minyak
- Potong daging dan rebus sehingga empuk dan kering @ direbus bongkah daging sehingga empuk kemudian dipotong nipis (saya nak cepat masak)
- Kemudian tumbuk daging menggunakan lesung batu supaya leper.
- Masukkan kicap, perap 15-30 minit.
- Goreng daging menggunakan minyak penuh.
- Angkat daging apabila warna bertukar coklat gelap.
- Guna minyak yang sama tetapi kurangkan sedikit.
- Tumis bawang, kemudian masuk cili hingga garing.
- Masukkan perasa dan akhir sekali masuk daging dan asam keping.
* Kalau suka boleh tambah rempah yang disangai terlebih dahulu kemudian ditumbuk kasar dan campur ke dalam daging.
Resipi saya peroleh daripada Raja Maheran tahun 1988.

TERIMA KASIH KAK RAJA

No comments:

Post a Comment