Kek Keju Tak Bakar @ Kek Keju Tanpa Bakar
cantik tak kaki pinggan ni...?
hias ikut cita rasa
tak ada protector nak ukur jarak strawberi
ketebalan hem... OK
kegemukan pun... OK
makanlah ikut cita rasa - bukan selalu buat
curah filing selagi ada
jangan membazir he he he
Resipi
Base:
12-15 biskut Digestive @ Marry @ Jacob
- ikut ketebalan yang dikehendaki - ramas
mentega
- ramas sehingga boleh bentuk gumpalan
- tekan dalam springfoam 8 inci dan masuk dalam peti sejuk 30 minit atau lebih
Filling:
400 ml whipping cream
250 cream cheese
1/2 cawan gula
4 sudu gelatin (jenama Nur halal)
120 ml air
- masak air dan larut gelatin
- kacau cream cheese dan gula
- putar whipping cream hingga gebu
- masuk adunan cream cheese dalam whipping cream
- akhir sekali masuk gelatin
- curah adunan dalam springfoam
- masuk peti sejuk 4 jam @ semalaman
- bila "set", buka keliling springfoam
- telangkup dalam pinggan/dulang/tudung periuk dsb (filing di bawah)
- telangkup balik base atas pinggan atau papan kek (base di bawah)
- hias dengan buah strawberi segar
Hiasan:
1/2 cawan strawberi filling
100 ml air
2 sudu gelatin
buah stawberi segar (kalau berbaki - dadukan)
- masak air dan larut gelatin
- bila sejuk masuk filing
- curah atas kek
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment