Miang kham untuk mempelai
Resipi: (perlu ada 8 benda)
1. daun kaduk
2. kelapa - sangai
3. kacang - goreng dan buang kulit
4. halia - dadu
5. limau nipis - dadu
6. udang kering - rendam air panas dan tos
7. cili padi - potong/gunting
8. KUAH:
2-3 ketul gula kabung (1 pek lebih kurang RM3.50 - RM4.00)
1 mug air
2 bawang putih - tumbuk tak perlu hancur
3 bawang merah- tumbuk tak perlu hancur
1 serai - ketuk
3-7 sudu makan sos ikan (ikut rasa)
3 sudu gula pasir
3 sudu gula pasir
*** masak dengan api kecil sehingga pekat dan bawang bertukar warna jernih seperti halwa. Kalau menggunakan api kuat, berjaga-jaga sebab kuah akan meruap. Jika kuah menjadi pekat apabila sejuk, tambah sahaja dengan air panas.
Saya suka aroma ketika memasak kuah miang kham.
Saya suka aroma ketika memasak kuah miang kham.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment