Saturday, September 17, 2011

Miang Kham lagi...

Saya telah berjanji kepada beberapa orang tetamu yang menghadiri majlis perkahwinan Muni & Awi bahawa saya akan masukkan resipi ini. Juga boleh link di sini & di sini tetapi saya tetap akan memuatkan resipi lagi di bawah ini

Miang kham untuk mempelai

... untuk tetamu


Resipi: (perlu ada 8 benda)
1. daun kaduk
2. kelapa - sangai
3. kacang - goreng dan buang kulit
4. halia - dadu
5. limau nipis - dadu
6. udang kering - rendam air panas dan tos
7. cili padi - potong/gunting
8. KUAH:
2-3 ketul gula kabung (1 pek lebih kurang RM3.50 - RM4.00)
1 mug air
2 bawang putih - tumbuk tak perlu hancur
3 bawang merah- tumbuk tak perlu hancur
1 serai - ketuk
3-7 sudu makan sos ikan (ikut rasa)
3 sudu gula pasir
*** masak dengan api kecil sehingga pekat dan bawang bertukar warna jernih seperti halwa. Kalau menggunakan api kuat, berjaga-jaga sebab kuah akan meruap. Jika kuah menjadi pekat apabila sejuk, tambah sahaja dengan air panas.
Saya suka aroma ketika memasak kuah miang kham.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment