Resipi ikhsan Liza Pak Zeck
2 ekor ayam pension (he he he)
(beli sudah disalai dan berlumur kunyit)
(beli sudah disalai dan berlumur kunyit)
buang kulit, basuh:
masak dengan air dan 33 biji cili padi yang di kisar
(guna cili Nor Hashimah)
tambah air
saya ada petua melembutkan daging:
6 serai, lengkuas dan sedikit halia
santan 1 kilo = RM5.00
masak lagi (jika perlu tambah air)
... kelihatan berminyak
rebus sampai empuk
api sederhana
saya mula masak : 7.15 malam - 8.45 malam
(kerana terpaksa menghantar Adilah ke tuisyen)
tetapi ayam telah empuk
rasa kuahnya sangat sedap - manis
tetapi garam, gula, kerisik, daun kunyit belum dimasukkan
esok saya beri resipi yeng lebih teratur
ESOK SAMBUNG...
***Anekdot
Menurut Liza, beliau memasak rendang ini dari 11.00 malam - 2 pagi untuk jamuan Bhg. Peristilahan semalam
No comments:
Post a Comment