Sunday, April 1, 2012

cucur crabstick

tunggu...







Resipi:
1/2 kilo tepung gandum
2 biji bawang besar - dadu
7 pokok kucai - mayang (ikut suka)
4 batang crabstick (panjang) - mayang
air, garam, gula, minyak
tauge (atau apa-apa sayuran - kobis, karot, cili merah)
- campur, gaul, rehatkan 15 minit dan goreng.

***Anekdot
Selalunya saya akan gunakan crabstick untuk menggantikan ikan bilis dalam sayur-sayuran. Hari ini teringin mencuba crabstick - ye le bagi menggantikan ikan bilis dan udang yang dikatakan berkolestrol.
Menurut kak Tipah - beliau menggantikan ikan bilis dengan fish ball dalam sayurannya.
Keluarga saya kalau buat laksa mesti ada cucur - apa-apa pun boleh; ikan bilis/udang/ atau yang bodoh je (campuran sayuran, telur dan tepung)

Rasanya?
Rasa lemak dan crispy bila tergigit isi crabstick,  tepungnya rasa manis seperti manis ketam. Sedap itu biasalah bagi saya. Alhamdulillah tekak ini semuanya sedap belaka. Cubalah kalau tak percaya.

No comments:

Post a Comment