Sunday, April 8, 2012

beras bukit - nasi dagang tanak

...pemberian Suzanti




Resipi:
2 1/4 cawan beras
3/4 cawan pulut susu
3/4 cawan santan pekat (kotak)
3 cawan air
1 bawang besar - mayang
1 inci halia - potong dua
1/2 sudu teh halba
garam
- guna rice cooker yang ada butang "warm"
- masuk semua di dalam rice cooker tekan "on"
- setelah masak butang akan berada pada "warm"
- biar selama 45 minit baru dikacau dan "off" butang

***Anekdot
Rendam beras dan pulut sekadar lamanya saya masak kari ikan tongkol sehingga siap, lebih kurang setengah jam. Lagi pun pulut susu jenis lembut tetapi padi bukit saya tak pasti pula. Air pun agak-agak tenggelam beras dan pulut.
Biasa saya buat nasi dagang kukus yang diajar oleh Nabihah yang berasal dari Terengganu.
Ini percubaan pertama kali - BOLEH TAHAN!

No comments:

Post a Comment