Sunday, April 8, 2012

ikan kayu - kari

Direbus minggu lepas kemudian masuk freezer - tidak dimasak kerana tiada siapa yang hendak makan.


kari nasi dagang versi derhaka





Resipi:
1 ikan tongkol/kayu (besar)
- potong-potong
- direbus bersama 15 keping asam keping (elok disimpan semalaman)
1 bawang besar*
1 serai*
1 inci halia*
2 inci lengkuas*
sedikit belacan*
1 sudu makan cili giling
1 cawan santan pekat (kotak)
3 sudu makan rempah kari (daging)
1 gula melaka (jenis lingkaran)
segenggam cili padi
cili hijau (tak bubuh sebab tak ada)
2 sudu makan kerisik
garam

- bertanda * dikisar
- tumis *
- masuk cili giling
- masuk rempah
- masuk santan dan air
- mendidih masuk ikan & cili padi
- pilih calon-calon asam keping sekitar lima keping yang telah direbus bersama ikan atau boleh masuk kesemuanya.
*Resipi asal - masak santan hingga pecah minyak, tetapi saya tak buat kerana tak mahu menggunakan santan terlalu banyak, lagi pula santan kotak.

***Anekdot
Ada timun berbaki minggu lepas yang menjadi ulam laksa, potong dan masuk sekali. Malas buat acar - timun + karot.
Kecewa juga sebab malas rebus telur. Bila anak-anak bertanyakan telur rebus...  Alahai!

No comments:

Post a Comment