Monday, April 16, 2012

bingka

... rupa asal, masak guna periuk serba guna, kurang garing permukaannya



dibakar semula dalam oven menggunakan api atas 15 minit 175 celcius


rupa asal .. tak sabar nak makan



***Resipi
2 cawan tepung
1 kotak santan (200 ml)
2 cawan air
3/4 cawan gula
4 telur
1 tin jagung (whole in brine) + 1/2 cawan air - kisar
1 sachet minuman jagung 3 in 1
2 sudu mentega
- panas mentega dalam loyang
- campur semua
- masuk dalam loyang
- bakar 40 min - 1 jam

***Anekdot
Bila tengok jagung dalam tin yang ada jenis ini, maka terpaksalah dikisar. Jagung ini dibeli agak lama, cadangnya untuk membuat mufin. Ada dua tin semuanya yang belum luput tarikh. Baki satu tin untuk Adilah  buat cucur jagung. Jenama Hosen tanpa catatan beratnya, entahlah main rejam je lah...

No comments:

Post a Comment