Resipi:
Daging Masak Hitam
1 kg daging
5-7 bawang besar - blend* (ikut saiz)
5-7 bawang putih - blend* (ikut saiz)
5-7 sudu makan cili kisar* (ikut pedas)
1/2 botol kicap manis (nak hitam tambah lagi)
1 sudu makan gula (ikut suka)
1 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
1 kulit kayu manis
5 pelaga
5 kelopak bunga lawang
5 cengkih
- rebus semua sampai daging empuk.
- curah bahan tumis darat.
Tumis darat -
1 senduk minyak (campur minyak sapi)
1 bawang besar
1 pelepah daun kari (kalau suka - anak kata bau mamak)
2 cili hijau - belah 2 (kalau suka - hiasan)
Panas minyak, masuk semua bahan.
Tuang dalam daging dan tutup dengan tudung periuk.
***Peringatan
Orang beriman berbelanja dalam batas-batas yang halal dan jauh daripada perkara subhah.
No comments:
Post a Comment