Saturday, March 5, 2011

apom POKKA DOT

... jeng jeng jeng - saya telah "mempokkodotkan" apom pagi ini. Sebelum ini saya ada berjanji akan "membelangkan" apom tetapi tukar selera pula




Yang ini saya makan
Memang peminat apom sebab tu naik pun macam apom...
he he he
Resipi:
1 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula
2 cawan air (jangan terlalu cair)
1 sudu makan yis kering (saya guna Mauripan)
pewarna aneka pilihan
kelapa putih + garam = kukus (mengelak basi)
***
Blend nasi dengan 1 cawan air, campur semua tepung dengan baki air dalam mangkuk.
Perap lebih kurang 2 jam atau lebih (sehingga pekat dan berbuih).
Kukus (pada acuan sapu minyak) sekitar 10 minit.
Kalau mengguna loyang, lebihkan masa mengukus 15-20 minit.
Hidang bersama kelapa putih.



***Peringatan
Mengenal wali lebih susah/payah daripada mengenal Allah sebab wali suka menyembunyikan kewalian mereka dari diketahui.

No comments:

Post a Comment