Saturday, May 19, 2012

laksa kari nyonya

...seakan sama walaupun tak serupa








Resipi
mi, bihun @ kuetiau - celur (anak-anak suka kuetiau)


Bahan kuah:
2 inci halia* 
1 inci kunyit hidup* 
2 inci lengkuas *
1 inci belacan *
segenggam udang kering *
2 serai hiris *
3 bawang putih *
2 bawang besar *
5 buah keras *    
1 sudu cili kisar
1 kotak santan (200 ml)
5 tangkai daun kesum 
1 bunga kantan
1/2 terung panjang 
3 asam keping
10 cawan air
20 ekor udang  
bebola ikan 
tauhu goreng
garam dan gula  
            
Asesori :
pudina
tauge
timun potong memanjang
limau kasturi
sambal tumis kosong               
- kisar yang bertanda *
- tumis * sehingga garing @ naik bau
- masuk cili kisar
- masuk air sehingga mendidih
- masuk terung, kesum dan kantan
- masuk santan, mendidih masuk semua yang berbaki


* Kerang tak ada, belum dapat lengkapkan bahan tetapi boleh dikira hampir sempurna, boleh dipanggil laksa kari nyonya he he he.
 Hari ini buat lebih sebab ajak geng tuisyen.


***Anekdot
Bila tergigit pudina saya mesti terkenang suasana di tingkat lima, Wisma Mirama - Restoran Jade Tree dan bowling hatta ubat gigi perasa pudina pun saya akan terkenangkannya.
Begitu juga jika terbau semburan pewangi dalam Dewan Kuliah (Dewan Seminar pun sama juga tetapi yang di Dewan Kuliah lebih terkuat) teringat akan sabun pencuci pinggan Axiom he he he.

No comments:

Post a Comment