Wednesday, May 16, 2012

laksa kari amoy

Sepatutnya laksa kari nyonya, memandangkan bahan tidak mencukupi maka namanya perlu diturunkan taraf sedikit. Rasa memang mengancam, mungkin sebab 'dia' amoy anak nyonya.
Dulu di bangunan Mirama ada restoran dan bowling di tingkat 5  tetapi tak ingat nama restoran, ye le dah berumur ni mudah lupa he he he
Di restoran tersebut terdapat menu lasak mi (entah betul namanya, lupa juga) - kuahnya agak cair, dihias dengan ayam warna kuning sikit, timun, pudina, terung rebus/celur, tauhu goreng, sambal dan limau kasturi. Dulu main bedal je... ye le bukan kedai muslim.

saja nak gambar x-large
bahasa budak la ni "besar giler", baru nampak mata udang terjojol








Resipi:
mi, bihun @ kuetiau - celur (guna mi dan kuetiau)
2 inci halia* 
1 inci kunyit * (boleh ganti kunyit serbuk)
2 inci lengkuas *
1 inci belacan *
segenggam udang kering *
3 serai hiris *
3 bawang putih *
2 bawang besar *
5 buah keras *    
1 sudu cili kisar
1 kotak santan (200 ml)
3 tangkai daun kesum 
3 asam keping
6 cawan air
udang (10 -12 ekor ikut suka) 
bebola ikan 
kerang rebus 
garam dan gula  
            
Asesori :
tauge
timun potong memanjang
limau kasturi
sambal bodoh (nak cerdik tambah udang, sotong kering dsb.)               
- kisar yang bertanda *
- tumis * sehingga garing
- masuk cili kisar
- masuk air sehingga mendidih
- masuk santan, mendidih masuk semua yang berbaki


* rasanya perlu ditambah air agar kuah cair sedikit.
* rasa baru imbas-imbas je macam laksa mi di restoran Mirama. Perlu mencuba lagi... nak tambah apa lagi ye? Lepas ni perlu ada semua bahan, mana tahu boleh dapat rasa mirip laksa mi di restoran Mirama dulu tu.


***Anekdot
* Kak Alijah beritahu, restoran tu namanya Jade Tree. Terima kasih kak.
* Terkeluar kotak. X-LARGE le tu!



No comments:

Post a Comment