selain sedap, menarik dan cantik
Resipi:1 siakap - goreng
1 bawang besar - kisar
9 biji buah keras - kisar
2 inci kunyit hidup - kisar
1-2 sudu makan gula
1 sudu cuka
1 timun - buang biji potong memanjang
1 karot - potong memanjang
cili padi sebiji-sebiji
Tumis kisar bawang sehingga naik bau.
Masuk buah keras dan kunyit hingga naik bau dan pekat
Masuk gula, cuka.
Akhir masuk timun, karot dan cili padi.
Tutup api - sayur akan lembut dengan haba.
***Anekdot
Saya menghubungi Puan Ratna Inzah Dato' Asri pada petang Jumaat kelmarin menanyakan lauk samping yang sesuai bersama ayam kelasan dan puan memberikan resipi ikan ini yang sangat-sangat sesuai. Saya pernah sebutkan dahulu bahawa resipi ayam kelasan ini juga saya dapat daripada puan. Tetamu semua mengatakan sedap terutama geng tuisyen. Terima kasih puan untuk kedua-dua resipi ini. Ikan ini tidak bernama jadi saya namakannya
SIAKAP RATNA SARI
***Peringatan
"Sesungguhnya para ulama itu pelita-pelita bagi isi bumi." Riwayat Abu Hurairah
No comments:
Post a Comment