Saturday, December 3, 2011

quiche lorraine 3

1 ½ cawan cecair + (4 telur + 1 kuning telur)


9 inci crust/shell ( resipi sini1 atau sini2 )








Resipi:
1 guiche crust / shell
1 cawan isi ayam - dadu
1 labu bawang besar - dadu
lada hitam
minyak zaiton
½ cawan keju chaddar - racik
4 biji telur
1 biji kuning telur 
½ cawan yogurt
½ cawan sudu UHT
½ cawan buttermilk (susu cair + 1 sudu teh cuka)
- Panas minyak masuk ayam
- Bila empuk masuk bawang – ketepikan
- Bancuh semua cecair
Cara persembahan dan masak:
- Letak keju atas guiche crust / shell
- Letak isi ayam
- Curah cecair
Masak 200 darjah selama 40 minit
*Cecair boleh digunakan apa saja seperti susu segar, cair, UHT, cream, double cream atau telur semata-mata. Ikut cita rasa masing-masing dan ikut apa bahan yang ada he he he.
*Saya guna 1 ½ cawan cecair + (4 telur + 1 kuning telur)

*Olah lagi resipi - paling OK - tidak perlu tambah garam
resipi ehsan Youtube (makin dehaka....)

No comments:

Post a Comment