resipi asal dan resipi kuah puree
resipi 2
Resipi:
Kuah:
3 1/2 cawan santan
1 cawan susu cair
7 sudu makan gula
sedikit garam
- masak santan agak mendidih sambil kacau
- kemudian masuk gula
Sagu:
1 cawan sagu
- rendam 10 minit
- masak air
- bila mendidih masuk sagu
- masak hingga sagu hilang warna putih
- tuang dalam penapis
- letak penapis dalam besen yang berisi air dan basuh sagu
- kemudian rendam sagu dalam sedikit air supaya tidak melekat
Mempelam:
potong kiub mempelam
- bila hancur masuk susu cair
Persembahan:
Letak semua bahan dalam bekas, kemudian masuk dalam peti sejuk atau masuk ketul ais tetapi mungkin perlu tambah gula.
Resipi 2:
Puree:
5 senduk kuah
1 biji mempelam
- kisar halus
Persembahan:
Letak bahan yang dikisar dalam bekas, kemudian masuk dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment