Sunday, September 2, 2012

puding @ serawa pelam

... nanti masuk resipi




resipi asal dan resipi kuah puree




resipi 2









Resipi:

Kuah:
3 1/2 cawan santan
1 cawan susu cair
7 sudu makan gula
sedikit garam
- masak santan agak mendidih sambil kacau
- kemudian masuk gula

Sagu:
1 cawan sagu
- rendam 10 minit
- masak air
- bila mendidih masuk sagu
- masak hingga sagu hilang warna putih
- tuang dalam penapis
- letak penapis dalam besen yang berisi air dan basuh sagu
- kemudian rendam sagu dalam sedikit air supaya tidak melekat

Mempelam:
potong kiub mempelam
- bila hancur masuk susu cair

Persembahan:
Letak semua bahan dalam bekas, kemudian masuk dalam peti sejuk atau masuk ketul ais tetapi mungkin perlu tambah gula.

Resipi 2:
Puree:
5 senduk kuah
1 biji mempelam
- kisar halus

Persembahan:
Letak bahan yang dikisar dalam bekas, kemudian masuk dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment