Fateh
Saifudin Khutus
Shiraz
ayam kalasan
puding roti koktail + ais krim vanila
muossaka terung
puf epal
makaroni (elbow) bakar
tempe goreng
tauhu goreng
sambal
***Anekdot
Disertakan resipi semula sebab sayapun tercari-cari resipi bila nak masak - agaknya perlu dilabel semula seperti resipi - ayam, resipi - puding, resipi - nasi dsb.
Resipi Puding Roti Koktail:
1 roti french
3/4 tin susu pekat (tin 505 gm)
3 biji telur
1 tin susu air (tin 505 gm)
1 tin fruit cocktail + sirap sekali (jenama Ayam)
1 sudu makan vanila
2 sudu makan gula perang
1 sudu gula pasir
1 sudu makan mentega
- carik roti
- campur susu, air, gula perang, vanila dan telur
- masuk fruit cocktail
- curah dalam roti @ roti masuk dalam adunan cecair
- leser bekas dengan mentega
- baki mentega letak dalam bekas
- masuk adunan
- tabur gula pasir (saya tambah)
- bakar 200 celcius 20 minit api atas bawah
- bakar api atas 20 minit sehingga gula menjadi karamel
Resipi Puf Epal
Pastri puff jenama KAWAN
- bubuh inti atas pastri
- lipat / cantum ikut citarasa
- kelar / potong atau gunting
- sapu telur kuning
- bakar 200 celcius selama 15-20 minit.
Resipi inti:
2 cawan epal - didadu
1/2 cawan gula perang
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/2 cawan air
- masak sampai air kering
- tutup api
- tambah 2 sudu tepung jagung & 1 sudu mentega
Resipi Ayam Kalasan @ Kelasan
1 ayam belah dua (dengan kulit)
2 biji air kelapa muda (saya guna 1 biji - lebih sedap 2 biji sebab nanti ayamnya lebih lembut)
9 bawang putih - tumbuk
1 keping gula kabung
1 sudu makan garam
- masak dengan api sederhana/perlahan
Resipi kuah:
11 biji cili merah
5-7 bawang merah (saya guna 1 bawang besar)
1 keping gula kabung
1 tomato
- rebus semua bahan
- blend sekejap-sekejap (on-off, on-off) supaya tidak terlalu halus
- panas 1/2 senduk minyak masuk bahan blend.
makaroni @ spageti
- rebus, basuh, masuk 2 sudu makan minyak zaiton
800 gm daging kisar
1 senduk mintak zaiton
2 bawang besar - dadu
2 senduk cili kisar
1/2 botol sos tomato (saya guna Life)
2 biji tomato - dadu
1 tin cendawan
cupsicum - dadu
keju parut (saya guna Baqa)
oregano
air jika perlu
garam
- tumis sedikit bawang
- masuk daging
- masul cili dan tomato
- masuk sos tomato
- masuk cendawan, bawang dadu
- masuk oregano
- perasakan
- letak spageti dalam bekas
- curah sos daging
- tabur cupsicum
- tabur keju
- bakar 200 celcius selama 10-15 minit sehingga keju cair, api atas sahaja
- rebus, basuh, masuk 2 sudu makan minyak zaiton
800 gm daging kisar
1 senduk mintak zaiton
2 bawang besar - dadu
2 senduk cili kisar
1/2 botol sos tomato (saya guna Life)
2 biji tomato - dadu
1 tin cendawan
cupsicum - dadu
keju parut (saya guna Baqa)
oregano
air jika perlu
garam
- tumis sedikit bawang
- masuk daging
- masul cili dan tomato
- masuk sos tomato
- masuk cendawan, bawang dadu
- masuk oregano
- perasakan
- letak spageti dalam bekas
- curah sos daging
- tabur cupsicum
- tabur keju
- bakar 200 celcius selama 10-15 minit sehingga keju cair, api atas sahaja
* buat seperti di atas tak guna cupsicum
* tambah sos bachamel @ sos putih
* tambah sos bachamel @ sos putih
No comments:
Post a Comment