Wednesday, October 24, 2012

kek lapis masam manis

...@ kek lapis haw flakes
gambar kurang pencahayaan 


kelam sikit


bulb tak menyala satu di dapur 





Resipi:
500 gm mentega (2 buku)
10 telur saiz A
130 gm gula halus
1 tin susu manis (505 gm)
2 sudu makan jem resberi
350 gm tepung hong kong
100 gm Horlick
1 sudu teh vanilla
kepingan haw flakes (tadi guna 9 bungkus)

- pukul mentega dan gula
- masuk susu dan jem resberi
- masuk vanilla
- masuk telur
- masuk tepung dan Horlick
- lapik kertas pada acuan dan sapu minyak/mentega
- 1 senduk = 6 sudu makan untuk tiap lapis
- bakar api bawah 200 darjah untuk lapis pertama 5 minit
- seterusnya api atas @ grill 180-200 darjah 5-7 minit
- buat sampai habis adunan
- akhir sekali guna api atas & bawah 150 darjah 15 minit
- mula ditutup dengan foil tetapi tak garing permukaan
- akhirnya buka foil

*** Saya buat selapis letak haw flakes kemudian saya selang dua lapis pula - terpulang pada cita rasa

1 comment: