Wednesday, October 10, 2012

ayam kicap kari

... sebab guna ayam, gelap sebab kicap dan ada rasa kari. Adilah beri nama dan dia juga kata SEDAP!





Resipi:
1 ekor ayam
3 bawang besar - kisar
3 bawang putih - kisar
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
1 senduk kicap manis
5 tangkai karipole (daun kari)
1 tomato potong wedges
1 karot potong wedges
1 senduk minyak
garam
- panas minyak
- masuk cili
- masuk rempah
- masuk bawang kisar
- masuk ayam
- masak hingga ayam kecut
- masuk karot
- masuk kicap
- akhir karipole & tomato

Mula saya bercadang nak masak ayam gelap, tetapi memandangkan ayam perlu digoreng; konon nak kurangkan minyak dalam diet, maka saya cuba buat perubahan. Hasilnya tidak mengecewakan. Elok rasanya ditumis bersama-sama dengan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga tetapi anak-anak biasa tak sukakan bahan ini apatah lagi kalau mereka tergigit. Kata Naan "rasa India... ..."

No comments:

Post a Comment