Resipi asas untuk laksa mi Pangkor ialah -
1. Mi sua (saya tidak pernah jumpa dijual di pasar raya KL)
2. Sup ikan
3. Sayur kacang panjang
4. Sambal
Tidak kira bagaimana anda menghasilkan keempat-empat bahan ini dan boleh dipelbagaikan.
RESIPI:
Mi:
*celur mi sua atau bihun
Sup:
* tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk
* masuk ikan kembung pelaling
* tomato dan daun (@ asam keping)
* garam, gula
* saya tambah ketam
* dulu saya hiris isi ikan melintang, tulang direbus ambil air sahaja
Kacang:
* tumis bawang
* masuk kacang panjang yang dihiris bulat nipis-nipis
* boleh tambah cili, ikan bilis, udang, fish cake, fish ball, lobak masin dan sebagainya
Sambal:
sambal kosong, sambal bilis, sambal udang, sambal sotong dan sebagainya
dulu saya masukkan sambal "O" di belakang ikan kembung dan goreng ikan tersebut
ikan seekor-seekor supaya tidak pecah
kacang panjang fish cake & lobak masin
***Anekdot
Dulu saya kerap menyediakan sup ikan menggunakan kepala ikan merah dan isinya. Sekarang untuk membuat kuah laksa pun saya tidak lagi mengambil kepala ikan kerana anak-anak sedang belajar dan menghafal. Memang terdapat kelainan pada rasa kuah laksa jika hanya menggunakan isi ikan tanpa mencampurkan dengan tulang dan kepala ikan terutamanya ikan sardin yang dikisar dan ditapis.
No comments:
Post a Comment