Tuesday, January 24, 2012

Moussaka - terung & kentang panggang















break










Resipi
Sos daging:
daging kisar
bawang besar
meat ball
cili giling
sup tomato
oregano
minyak zaiton
garam
 - tumis bawang
- masuk daging kisar
- masuk cili, tomato, sup tomato
- masuk meat ball, oregano, perasa
*seperti buat kuah spageti

Sos bechamel:
3 sudu makan mentage
1/4 cawan tepung
1  cawan susu
2 kuning telur
- masak mentega
- masuk tepung
- masuk susu
- masuk telur

Moussaka:
terung - potong bulat&  panggang
2 kentang - potong bulat & panggang
keju parut
minyak zaiton
- letak kentang, terung
- masuk sos daging
- lapik terung
- tuang sos bechamel
- percik sedikit minyak zaiton
- tabur keju parut
- bakar 200 celcius selama 10-15 minit atau sampai keju cair

***Anekdot
Resipi asal saya terjumpa dari Goggle tetapi dalam banyak versi - kebanyakannya menggunakan terung. Ada tambah timun, kentang, rhubarb dan sebagainya. Sos daging kebanyakannya menggunakan daging lembu atau daging ayam kisar. Kebetulan saya masih mempunyai bebola ayam, jadi saya ubah suai resipi dan sos seperti kita membuat sos spageti bolognis.

No comments:

Post a Comment