Sunday, May 1, 2011

Nasi Kabsah




Resipi:
1 ayam potong 12
3 mug beras
4 mug air
2 sudu mentega+ 3 sudu minyak masak+ 1 sudu minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
5 pelaga
5 bunga cengkih
1 bawang besar - dadu
3 bawang puith - dadu
(tak ada rempah kabsah ganti *)
2 sudu rempah sup*
1 sudu rempah kurma*
1 sudu lada putih/sulah*
(# kisar)
1 bawang besar#
2 tomato#
2 cili merah#
2 sudu krim masam
2 genggam kismis
pewarna kuning dan garam
cara:
Tumis kulit kayu manis, pelaga dan cengkih.
Masuk bawang dadu.
Masuk bahan kisar.
Masuk rempah dan krim masam.
Masuk ayam sampai empuk.
Masuk beras dan air, agak masak masuk kismis (tanak).
Bila sudah kering, letak pewarna kuning di satu sudut.
Apabila betul-betul kering baru gembur nasi.

***Peringatan
"Dan perintahkanlah kepada keluargamu mendirikan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya. Kami (Allah) tidak meminta rezeki kepadamu, Kamilah yang mengurniakan rezeki kepadamu. Dan akibat (yang baik) itu adalah bagi orang yang bertakwa." Surah Taha : 132


No comments:

Post a Comment