Sunday, December 18, 2011
ayam golek
Resipi:
2 ayam (panggang dengan bawang putih dan lada hitam)
@ beli siap panggang
3 inci lengkuas*
2 serai*
1 inci halia*
2 tomato*
2 bawang besar*
7 sudu makan rempah beriani
200 ml santan
gula dan garam (madu)
pelaga dan kulit kayu manis
* kisar
-Tumis bahan kisar
- Masuk rempah masak sampai kering
- Masuk santan dan tambah air ikut kepekatan yang dikehendaki
- Curah atas ayam panggang
- Bakar dalam oven 200 celcius selama 30 minit
- Balut kaki dan kepak ayam supaya tidak hangus
- Tutup dengan aluminium foil jika tidak mahu terlebih 'hitam'
- Boleh juga dikukus ayam seekor-seekor kemudian panggang.
Sumber resipi sendiri - try & error
***Anekdot
Asalnya saya hendak masukkan madu tetapi dua botol madu saya tidak boleh dibuka penutupnya, saya ganti dengan gula.
No comments:
Post a Comment