Saturday, January 28, 2012

nak mula dah...

 azam baharu


nak "BERJALAN" he he he


Atas nasihat doktor supaya menurunkan berat badan : DENGAN INI SAYA BERKOBAR-KOBAR HENDAH MULA BERJALAN...
Niat kena ada... Insya ALLAH

Uni Impian premis baru

 Cerita tentang tuisyen dahulu yang terpaksa berpindah ke premis baharu kerana yang lama akan dijual. Pada hari Sabtu dan Ahad dibuka hanya untuk anak-anak yatim dan anak-anak golong kurang mampu sekitarnya.

premis baharu


premis lama dengan notis perpindahan
(tertera alamat premis baharu)

Friday, January 27, 2012

rezeki Jumaat

 pulut kuning + sambal udang + sambal bilis


TERIMA KASIH SITI

bihun goreng + ayam goreng madu


semua kata banyak - tetapi saya boleh habiskan
kalau ada lagi pun boleh habis agaknya he he he


TERIMA KASIH SUE

Tuesday, January 24, 2012

terlebih rajin

Bermula dengan hujung minggu Sabtu & Ahad, saya menghadiri jemputan majlis hari lahir nenak, kenduri anak Rahayu, Yulis, Hamidah dan Norlen.
Isnin & Selasa - masak, makan, layan permintaan kawan dan geng tuisyen. Lepas ni diet balik he he he, ye le tu...!
Kemudian ... terlebih PENAT!!!













spageti bakar






break






Resipi
spageti
- rebus, basuh, masuk 2 sudu makan minyak zaiton
800 gm daging kisar
1 senduk mintak zaiton
2 bawang besar - dadu
2 senduk cili kisar
1/2 botol sos tomato (saya guna Life)
2 biji tomato - dadu
1 tin cendawan
cupsicum - dadu
keju parut (saya guna Baqa)
oregano
air jika perlu
garam
- timus sedikit bawang
- masuk daging
- masul cili dan tomato
- masuk sos tomato
- masuk cendawan, bawang dadu
- masuk oregano
- perasakan
- letak spageti dalam bekas
- curah sos daging
- tabur cupsicum
- tabur keju
- bakar 200 celcius selama 10-15 minit sehingga keju cair, api atas sahaja

peach cobbler

Farhah buatkan


break







Resipi
Bhg. pic:
2 tin pic
5 keping nenas - dadu
1 cawan gula perang
1 sudu makan air limau nipis
secubit serbuk kulit kayu manis
3 sudu makan tepung ubi
secubit garam
- gaul
- masuk dalam loyang/bekas

Bhg. cobbler
2 cawan tepung kek
(kalua tepung gandum + 1 sudu makan baking powder)
2 sudu makan gula perang
1/2 sudu teh garam
1/2 ketul mentega
3/4 cawan buttermilk
(kalau guna susu UHT + 1 sudu makan cuka)
- gaul semua, akhir sekali masuk buttermilk
- curah di  atas pic
- bakar 175 cecius selama 40 minit
- makan bersama ais krim vanila

***Anekdot
Saya kurang suka cobblernya, tetapi picnya saya suka. Resipi sebelum ini lebih sedap cobblernya. Saya akan mencubanya lagi.